FoodLab Limburg ondersteunt in project Kids Proef Challenge

Quinoa burger in plaats van kipnuggets? Winnaars van Kids Proef Challenge maken kinderkaart gezond

Acht piepjonge keukenprinsessen gingen vorige week een heuse kookbattle met elkaar aan in de eerste Kids Proef Challenge. Het winnende gerecht komt als kindermenu op de kaart bij vijf restaurants in Noord Limburg.

„Toen ik hoorde dat we mee mochten doen aan de wedstrijd appte ik Esmee gelijk: ‘OMG we zijn door!’”, vertelt Tamar. Net als een echte chef de cuisine heeft het duo beide een witte koksmuts op en een schort om. Ze kijken door het ovenraampje naar de uitgeholde pompoenen die als soepkopjes gebruikt worden. „De Thaise pompoensoep wordt lekker pittig, met een eitje en veel kruiden”, vertelt ze. Af en toe helpen koks in opleiding van Gilde Opleidingen en Vista College de finalisten mee. Maar het meeste doen ze zelf.

Een aanrecht verder zijn deelneemsters Kiki en Josephine druk bezig met de saus voor hun quinoa burger. De chefs in spé hebben hard gewerkt om hun gerecht te verbeteren. „In de halve finale zei de jury dat de burger iets te droog was. Daarom hebben we er nu een sausje bij gemaakt”, vertelt Kiki.

Jury

Jurylid en finalist van het Tv-programma Heel Holland Bakt, Cas Wolters, weet als geen ander hoe het is om in hun schoenen te staan. Hij kijkt naar Jools en Amy, die bezig zijn met een hartige Limburgse vlaai. „Oh maar ik heb geen voorkeur hoor!”, zegt hij lachend. „Het is heel gek om jurylid te zijn; ik ben het gewend om aan de andere kant van het keukenblad te staan. Het wordt lastig om een winnaar te kiezen. Alles ziet er zó goed uit!”

Kokkerelli

Dat is volgens initiatiefneemster Puck Jonkers geen verassing: „Wie weet er nou beter wat kinderen lekker vinden dan kinderen zelf?” Samen met deelnemende bedrijven kwam Kokkerelli tot het idee van de Kids Proef Challenge. „De bedoeling is dat basisschoolleerlingen in Noord-Limburg een gezond gerecht bedenken voor de kinderkaart van restaurants. Het gerecht moet gemaakt zijn van streekproducten en zo veel mogelijk elementen van de schijf van vijf bevatten”, vertelt Jonkers. Het winnende gerecht wordt bij Van der Valk in Venlo, Boscafé het Maasdal, ’T Rimpelt in Afferdem, Jachthut op den Hamer en De Heere van Meijel geserveerd.

„Kokkerelli maakt zich sterk voor gezonde voeding voor kinderen. Dat mist nog wel eens op de menukaart van Limburgse restaurants”, vertelt ze. „We hebben zo’n vijfendertig super originele aanmeldingen gekregen. Zoals de Pasta To Go. Een gerecht van Olivia en Kiki die nu in de finale staan.”

Finale

Met een groots applaus van vrienden en familie worden de vier duo’s in de hal van het Brightland Campus in Venlo ontvangen. Eén voor één presenteren de meiden hun gerecht aan de vier juryleden.

Na een tijdje worden de keukenprinsessen opnieuw de hal ingeroepen. Zenuwachtig staan ze in een rij. Bakker Wolters komt met het verlossende woord: „We hebben gekozen voor een tijdloos en toegankelijk gerecht. De winnaars van de Kids Proef Challenge zijn Josephine en Kiki!” Trots houden de meiden hun certificaat omhoog. Hun vegetarische quinoa-burger wordt in vijf Noord-Limburgse restaurants op de kaart gezet, te weten:

De Heere van Meijel, Meijel , ’t Rimpelt, Afferden, ’t Maasdal, Horst, Jachthut op den Hamer, Wellerlooi, van der Valk Hotel Venlo, en ‘t Raodhoes, Blerick.

Heb jij ook een bedrijf in noord Limburg en wil je graag dit winnende gerecht op de kaart voeren? Neem dan contact op met ons.

De verliezers zijn niet getreurd, zij gaan met een goodiebag met schort, garde en andere kookspullen naar huis.

Tekst: Sara Wiersma De Limburger

FoodLab Limburg ondersteunt in project Kids Proef Challenge

Deel dit bericht: