FoodLab Limburg, een terugblik op 2021

Zoals gebruikelijk in de maand december kijken we met elkaar graag terug naar hetgeen er afgelopen jaar allemaal gebeurde. De NPO programmeert een jaaroverzicht, allerlei instellingen publiceren jaaroverzichten en tijdens nieuwjaarsbijeenkomsten blikt men ook graag terug. Natuurlijk willen wij ook graag een aantal hoogtepunten van het afgelopen jaar aanstippen:

Cursussen en Masterclasses
Zoals eerder aangegeven begonnen we in januari 2021 tijdens de 2de lockdown met een actie om medewerkers te scholen tot praktijkopleider (leermeester in de horeca). Met als reden dat wij het belangrijk vonden en vinden dat leerlingen, maar ook nieuwe medewerkers van een bedrijf goed moeten worden opgeleid/ingewerkt en worden begeleid. Binnen de kortste keren was de eerste groep volgeboekt en ‘moesten’ we een tweede groep starten. Nu, aan het einde van het jaar, hebben we in 5 lichtingen ruim 170 horeca-medewerkers geschoold! We hebben vooraf natuurlijk nooit kunnen denken dat deze actie zo’n succes zou worden. Dus gaan we hier volgend jaar gewoon mee door en zullen we in 2022 ieder kwartaal een nieuwe groep starten!
Na ruggespraak met het bedrijfsleven hebben wij, in de loop van het jaar, diverse andere trainingen en masterclasses ontwikkeld. Wil jij weten wat we nog meer aan cursussen aanbieden? Bezoek dan onze site en doe er je voordeel mee!

Maatwerktrajecten Valkenburg
Een mooie ontwikkeling is ook te melden over de maatwerktrajecten. Door het jaar heen blijkt er vraag te zijn van medewerkers in de horeca om zich verder te scholen. Door deel te nemen aan maatwerktrajecten, zoals die door FoodLab Limburg worden aangeboden, kan een student dan in een relatief korte tijd een diploma op MBO niveau halen. Groot voordeel voor zowel werkgever alsook de werknemer is dat op elk moment gestart kan worden met de opleiding en men niet hoeft te wachten op de start van een schooljaar. Momenteel studeren er zo’n 30 medewerkers in een maatwerktraject. In dit verband is het de vermelding waard dat deze maand de eerste deelnemer aan dit maatwerktraject afgestudeerd is en zijn diploma zelfstandig werkend kok niveau 3 in ontvangst zal mogen nemen! Ook in Venlo zijn al enkele ‘maatwerkstudenten’ ingestroomd binnen de reguliere BBL.

Werkgelegenheidsprojecten
Maar niet alleen directe scholingsmogelijkheden werden ontwikkeld. Ook was FoodLab Limburg betrokken bij de ontwikkeling van werkgelegenheidsprojecten als het project WellDone (noord Limburg gestart in mei) en Aan de Gang (midden Limburg gestart in  september). Deze projecten werden samen met het WSP, gemeenten, UWV, LWL, KHN, SBB en Leo Loopbaan ontwikkeld. Door middel van een digitale uitnodiging (bekijk die van WellDone en van Aan de Gang) werden uitkeringsgerechtigden met interesse voor de horeca aangespoord te reageren. Het project hield in dat de kandidaten zowel een training basisvaardigheden kregen aangeboden, maar ook een korte stage gingen lopen. De training werd samen met FoodLab gegeven in en door de bedrijven. Uiteindelijk hebben een aantal mensen nieuw werk gevonden in de horeca. En kon FoodLab Limburg de branche ondersteunen met nieuw personeel. Na evaluatie is besloten dat in midden Limburg dit project zal worden voortgezet en ieder kwartaal zal worden herhaald. Na evaluatie in het noorden wil men graag onderzoeken wat exact de vraag is van de ondernemer en wat daar voor nodig is.  Gesprekken voor dergelijk initiatieven in zuid Limburg lopen nog.

GROW2021
FoodLab Limburg is betrokken geweest bij de organisatie van GROW 2021, een samenwerking tussen alle scholen in Limburg die iets hebben met Agro en Food van doen hebben. Aan de hand van een wedstrijd presenteerde Grow2021 een divers en uitgebreid aanbod van onderzoeken en projecten op het gebied van AGRO en FOOD business.

Tijdens het online event GROW2021 op 10 juni, won Lyloe Oberndorff, een oud student van Vista (zelfstandig werkend kok) en nu ook een oud student van Gilde Opleidingen (gespecialiseerd kok),  de vakjury prijs. Naast een meeloop dag bij een bedrijf naar keuze, ontving zij ook een geldbedrag. Momenteel is FoodLab alweer betrokken bij de organisatie van GROW2022!

Quinoa burger in plaats van kipnuggets? Winnaars van Kids Proef Challenge maken kinderkaart gezond

Kids Proef Challenge
In de zomer van 2021 kregen 113 basisscholen in noord Limburg een informatiepakket toegestuurd. Dit informatiepakket bestond oa. uit speluitleg over de Kids Proef Challenge én een oproep mee te doen aan de Challenge door een lekker en gezond gerecht te bedenken.
Na de zomer stroomden de ideeën en recepten binnen.
Op dinsdag 28 september was de halve finale van de Kids Proof Challenge. 8 halve finalisten streden om 4 plekken in de finale. Het was een geslaagde middag met veel enthousiaste jonge koks van  basisscholen uit Noord-Limburg. Ze werden begeleid door 4 studenten van de opleiding zelfstandig werkend kok. Op 14 oktober streden de 4 finalisten om het beste kindergerecht. De jury, onder voorzitterschap van Cas Wolters (heel Holland Bakt) koos de quinoa-burger als het meest vernieuwende en lekkerste gerecht. Dit winnende gerecht staat nu op de kaart bij een aantal FoodLab Limburg partners. De bedoeling is om in 2022 deze wedstrijd Limburg breed te organiseren. Bekijk de aftermovie op ons YouTube kanaal!

Bedrijvendag
In september organiseerde FoodLab Limburg voor de eerste keer een bedrijvendag. Een uitnodiging werd verstuurd naar alle partners van FoodLab Limburg. Zij kregen de mogelijkheid zich te presenteren aan de medewerkers van de toekomst; de studenten van de Food & Hospitality opleidingen van zowel het Vista College als ook van Gilde Opleidingen. Vanwege de overwegend positieve reacties zullen we in het lopen schooljaar nog een tweetal bedrijvendagen organiseren. Als gevolg van de Corona beperkende maatregelen zullen we in ieder geval de eerste online organiseren, nl op maandag 24 januari ‘22 voor studenten van het Vista College en op dinsdag 25 januari ’22 voor studenten van  Gilde Opleidingen. Als je interesse hebt kan je me dat per email al laten weten. Meer info volgt snel.

BBB
Van 11 oktober stond het MECC drie dagen in het teken van de oudste horecabeurs van Nederland, de BBB! FoodLab Limburg had een stand ingericht en als thema De parels van Limburg meegegeven. Met reageerbuisjes gevuld met ‘pareltjes’ gingen wij het gesprek aan met werknemers in de horeca, die we vervolgens uitriepen tot de parels van Limburg. Een gimmick dat gewaardeerd werd en als  kapstokje diende voor veel leuke gesprekjes. Maar zeker ook met de ondernemers werden de parels van Limburg ingezet om een bruggetje te vormen naar het in dienst hebben van medewerkers. Opvallend was dat een groot deel van de gesprekken al snel over het topic ‘krapte op de arbeidsmarkt’ ging. Hierbij de inzet van FoodLab Limburg als zeer waardevol gekwalificeerd.

Ondernemersbijeenkomsten
Met regelmaat organiseerde FoodLab Limburg het afgelopen jaar ondernemersbijeenkomsten. Met als doelstelling de verbinding te maken met ondernemers en medewerkers in de branche en het delen van kennis en inzichten. Diverse uiteenlopende thema’s als ‘Corona’, ‘personele krapte’, ‘Binden en Boeien van je medewerkers’, ‘Online Recruitment’, ‘Imago van de Horeca’ of ‘Hoe om te gaan met diverse leeftijdscategorieën op de werkvloer’ werden uitgebreid besproken.

Ook in het nieuwe jaar zullen we deze online ondernemersbijeenkomsten op gezette tijden organiseren. De eerste zal al snel in het nieuwe jaar plaatsvinden. Noteer hiervoor alvast maandag de 10de januari. We bespreken dan de details voor de bedrijvendag.

Liefde voor de Horeca
Zoals je hebt kunnen opmaken uit de tekst hierboven ging een goed deel van de aandacht het afgelopen jaar niet alleen uit naar Corona, maar zeker ook naar de personele bezetting. De schreeuw om medewerkers werd alom gehoord. Tijdens een van onze bijeenkomsten werd geopperd een bedrijfsfilmpje te maken om te laten zien hoe mooi het is om in onze branche werkzaam te zijn. Op basis hiervan heeft FoodLab Limburg de regie naar zich toegetrokken en ontstond het project Liefde voor de Horeca. Hiervoor konden partners zich opgeven en werden er, rekening houdend met corona beperkende maatregelen, kriskras door de provincie diverse bedrijven bezocht en opnamen gemaakt. Alle video’s kunnen bekeken worden op ons YouTube kanaal!

FoodLab Limburg, een terugblik op 2021

Deel dit bericht: