Over FoodLab

Foodlab Limburg is een samenwerking van bedrijven in de food- en hospitality-sector, de provincie en het mbo-onderwijs in Limburg. Duurzaam opleiden, samen innoveren is onze slogan, waarin we precies hebben gevat wat onze missie is. Wij zijn opgericht om het leren in de praktijk vorm te geven, op een duurzame, nieuwe manier, samen met het bedrijfsleven en met oog voor de toekomst. Want we zien dat er een groot aanbod is van horecabedrijven. Juist deze branche is een van de economische pilaren van onze provincie.

Algemeen

Limburg staat bekend om zijn culinaire en gastvrije karakter. Wij zijn dé culinaire regio van Nederland, de provincie die het hele jaar door – alleen al door onze ligging – toeristen en dagjesmensen ontvangt uit Nederland, België en Duitsland. Wij zijn de provincie van de streekproducten, van de asperges, de wijnhuizen, de bierbrouwerijen en de boomgaarden. Of je nu in Maastricht komt of in Venray, Sittard of Venlo, overal vind je die Limburgse gezelligheid in restaurants, cafés en familiehotels. Wij hebben een levendige horeca, waar we trots op zijn. En waar we goed opgeleide, enthousiaste mensen voor nodig hebben.

Opleiden

Daarom leiden de mbo’s Gilde Opleidingen en het Vista College samen met zo’n tachtig aangesloten mkb-bedrijven uit de horeca en foodsector studenten op voor een carrière in die levendige horeca en foodbranche. We willen leerlingen enthousiast maken om te kiezen voor een opleiding ín Limburg en vóór Limburg. Daarbij willen we ook de doorstroom van het mbo naar het hbo stimuleren. Her- en bijscholing in het vak om jezelf een leven lang te blijven ontwikkelen. Wij hebben opleidingen van niveau 2, 3 en 4 voor kok, gastheer/gastvrouw (hospitality), bakker en manager ondernemer horeca. Daarnaast verzorgen we nog een heel aanbod van trainingen en masterclasses.

We leiden op in de praktijk, want daar leer je een vak nu eenmaal het beste. Ervaren leermeesters begeleiden onze studenten op de werkvloer. Dat kan zijn in een restaurant, een hotel, een grand café of tijdens een evenement. Via netwerken kunnen we alle kennis die aanwezig is bij onze partners benutten en kunnen onze studenten sociale contacten opbouwen die later goed van pas kunnen komen. In de netwerken willen we ook de ondernemers en hun personeel betrekken. Van elkaar leren en elkaar ontmoeten past bij FoodLab Limburg.

Streekproducten

Wij hebben oog voor een duurzame toekomst. Belangrijke trends in food en horeca krijgen prominent aandacht in onze opleidingen. Zo promoten we korte ketens, waarbij – als het even kan – rechtstreeks en lokaal bij de boer wordt ingekocht. En besteden we aandacht aan gezonder eten, minder vlees/vis en juist meer seizoensgebonden producten, waarbij onze eigen streekproducten zeker aan bod komen. Aardbeien en asperges in januari, vinden wij gek. Een belangrijke partner hierbij is Dutch Cuisine. De chefs van bij hen aangesloten restaurants koken steeds meer met lokale producten die in het seizoen te koop zijn.

Brightlands

Ook de nieuwste hightech ontwikkelingen in de land- en tuinbouw komen terug in onze opleidingen. Er gebeuren spannende dingen in Limburg. Bijvoorbeeld bij Brightlands, waar onderzoek wordt gedaan naar vertical farming en robotisering, FoodLab Limburg sluit hier graag bij aan.

Voorbeeld: Onze studenten ‘Gespecialiseerd kok, niveau 4’ krijgen een module ‘amuses maken met lupine’. Lupine is de Nederlandse sojaboon, en past dus helemaal in de trend van minder vlees. Bovendien hoeven we de soja niet meer van ver weg te halen. Minder transport betekent minder milieubelasting en is dus duurzamer.

Samenwerken met partners

Ons opleidingsproject wordt ondersteund door tal van organisaties en bedrijven. Koninklijke Horeca Nederland en MKB Nederland zijn betrokken omdat hun leden partner zijn van Foodlab Limburg, de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven erkent de leerbedrijven. Leveranciers zetten hun kennis en expertise in en verzorgen bijvoorbeeld workshops voor onze studenten.

Tot slot: aan het eind van het FoodLab Limburg-project in 2023 willen wij ten opzichte van nu 200 studenten meer binnen onze opleidingen hebben verwelkomd. Zodat onze horeca en foodsector ook in de toekomst een uithangbord kan blijven voor onze mooie, culinaire provincie. Tevens willen wij een goede samenwerking met het bedrijfsleven gerealiseerd hebben en een goed aanbod van scholing en trainingen hebben bewerkstelligd.